Islandshästar och avel

Islandshästen återfinns på tredje plats bland de vanligaste och mest populära hästraserna i Sverige. Det finns cirka 30 000 islandshästar i landet. Precis som namnet antyder kommer rasen från Island, landet och republiken med drygt 300 000 invånare som är beläget mellan Grönland och Färöarna i norra Atlanten. På Island finns det ungefär 100 000 islandshästar och de exporterar i runda slängar 4000 hästar per år, av dessa kommer cirka 12,5%Icelandic_horses_-_Iceland_-_panoramio_(1) till Sverige.

När en islandshäst väl lämnat Island får den aldrig komma tillbaka. Islänningarna hyser stor vördnad för sina älskade hästar, som funnits hos dem i mer än 1200 år. Risken för sjukdomar och blandraser anses alldeles för stor, så av hänsyn till islandshästens renrasighet samt att den lever avskilt från sjukdomar som annars är vanliga runt om i världen, är det inte tillåtet att ta tillbaka hästar till Island. De vaccineras i regel inte och har inte blandats med andra hästraser sedan drygt 800 år tillbaka i tiden.

En av alla svenska uppfödare, med gedigen erfarenhet inom området, och som specialiserat sig på islandshästar är Silverkedjans Islandshästar i Granbergsdal. Stuteriet ligger i närheten av Karlskoga. Gården är visserligen såld, men avelsverksamheten fortsätter i samarbete mellan olika parter. Med nära 30 års erfarenhet av islandshästar och uppfödning föds det än idag så kallade Silverkedjeföl på platsen. På Island gör man inte riktigt på samma sätt som i Sverige. Där är det vanligt att uppfödaren låter hästarna gå lösa i stora flockar. Ja, det kan vara så många som 300 hästar i respektive flock.

Rasen anses tålig och robust, men mest känd är den nog för sina alldeles egna gångarter som kallas tölt och passgång, detta utöver skritt, trav och galopp. Som kuriosa kan nämnas att islandshästen normalt sett inte blir högre än en ponny, men den kallas trots det för häst.