Islandshästens historia

I samband med att Island koloniserades under perioden 870 – 935 e. kr. och nybyggare från Norge, Sverige, Danmark, Irland och norra Storbritannien bosatte sig i landet kom också nya djur till landet. Nybyggarna hade näml1024px-Icelandic_Horse_MichaDigen med sig sina djur, bland annat nötboskap och hästar. De första kolonisatörerna som stannade på Island var två norska hövdingar som hette Ingolfur Arnarson och Leifur (eller Hjörleif) Hrodmarsson. Hästarna de hade med sig betraktas som islandshästens stamfäder. Därefter kom människor från andra länder och bidrog med sina hästar, man tror att de hade med sig tarpaner eller dess ättlingar. Tarpanen var en primitiv hästtyp vars mankhöjd låg på cirka 120 centimeter, idag är den utdöd. Nybyggarna kom således med ponnyer – nordeuropeiska vildhästar, men de hade också med sig keltiska hästar som bidragit till flera brittiska ponnyraser. Samtliga nämnda hästraser låg sedermera till grund för islandshästen.

På den tiden var det vanligt att hästarna fick gå fria och beta var helst de ville. Detta gjorde att nybyggarnas hästar beblandades och korsades med varandra. På förhållandevis kort tid utvecklades på så sätt islandshästen. Det finns texter som talar om hur mycket vikingarna uppskattade denna häst och att man under 1000-talet lade mycket kraft och energi på avel. Det gör man även i Sverige och hos Silverkedjans Islandshästar norr om Karlskoga. All energi läggs på denna fantastiska ras och man har nu nästintill 30 års erfarenhet.

En annan nybyggare, fast i spelbranschen är vinnarrum, det är ett svenskt onlinecasino men de har sin bas på Malta. All information är på svenska och man spelar och vinner i svenska kronor såklart. Här finns allt från populära videoslots till lika populära bordsspel. Variationen på spel är stor, precis som bland islandshästarna. Hästuppfödare lägger stor vikt vid att hästarna som avlas fram ska vara friska. Samma tankegångar finns även i spelbranschen eftersom din säkerhet är A och O, inte minst hos Vinnarrum.