Temperament och andra egenskaper hos islandshästar

Temperamentet hos islandshästar varierar från individ till individ men de tränas vanligen till att bli känsliga för ryttarens hjälper och signalsystem. Dessutom är tanken att de ska var fulla av framåtanda. Vissa hästar lär ha ett lugnt temperament, men det är en förhållandevis vanlig fördom att islandshästen är lugn 1280px-Icelandic_Horse_and_Mountainoch således passar väldigt bra för den som är nybörjare.

Islandshästen är trots sin litenhet i storlek riktigt stark. Mankhöjden ligger mellan 125 – 145 centimeter och den genomsnittliga höjden är 136 centimeter. Hästen har dock inga problem med att låta sig ridas av vuxna män, tack vare sin styrka. Karakteristiskt för islandshästen är också den tjocka vinterpälsen, rikliga svansen och manen.

Silverkedjans Islandshästar i Granbergsdal beskrivs som extra robusta och med mycket man och svans. Hästarna har en naturligt fin hållning och en alldeles egen utstrålning, som man gärna förknippar med rasen som sådan. Att de har bra bärighet och är starka är A och O, tanken är ju att det ska vara ridhästar. I Sverige finns det ett stort antal ridskolor och stall med turridningar som har lagt allt sitt fokus på islandshästar. Dessa hästar är trygga i sig själva, men känsliga för ryttarens förmåga att agera som ledare. Om man är osäker eller dålig på hjälper samt att ge rätt signaler till hästen kommer den att bli stressad och i värsta fall oregerlig. Islandshästen kan med andra ord bli svår att handskas med om den inte förstår sin ryttare. Som nybörjare kanske man ska fundera på om inte någon annan hästras är bättre lämpad.

Hästar som importeras riskerar att utveckla ett slags eksem som vanligen visar sig under sommaren. Ett tips är att skydda nyligen importerade hästar med heltäckande täcken så att de får vänja sig vid den nya miljön under en tid. Silverkedjans Islandshästar är fria från eksem. De bedriver bara avelsverksamhet på sunda och helt friska djur. Man vill inte att defekta gener ska föras vidare, så man lägger stor vikt vid att ha god säkerhetsmarginal gällande sjukdomar.